Ari Yetistiriciligi

Arılarda Hırcınlık

Arılarda Hırcınlık
Arılarda saldırganlık
Aralarda saldırganlık ve hırçınlık bir çok sebebe bağlı olduğu gibi en önemlisi ırktır. Öncelikle arımızı seçerken mümkünse en sakin ırklardan birisi seçilmelidir. Bazı arılar çok iyi çalışıp hırçın olabilir, bazı arılarda tembel ama sakin, bazı arılar ise hem çok çalışkan hemde çok sakin olabilir. Tabi bunlar içerisinde en güzeli hem sakin hem en çalışkan olanlarıdır. İşte çevremizde arı alırken cinsine dikkat etmek ve hırçın mı sakin mi olduğuna bakmak gereklidir.Bir arının hırçın olduğunu siz körük vurdukça veya herhangi bi yanlış hareket yapmadığınız halde saldırmalarından anlarsınız veya siz bakarken çevrede maskesiz insanlara vurmasından anlarsınız.
1-Güneşli günde öğle saatlerinde bakmamak:Arıların bakımı genellikle öğle saatlerinde 11-15:00 arası yapılır. bunun en önemli sebeplerinden biri arı içerisindeki tarlacı arılar havanın güzel güneşli olmasıyla birlikte çalışmak için dağa gitmiş olmalarıdır. Böylece kovan içerisindeki arı nufusu belkide 30.000 değil 20.000 kalmış 10.000 arı dağa gitmiştir ve sizin çalışmanız kolaylaşır. Eğer siz akşam saatlerinde açarsanız 30.000 lik arı nufusuyla bakım yapmanız gerekecektir.
2-Ani ve sert hareketler yapmak:Arılar sizlerin ona misafir olduğunuz bir komşu gibi düşünün veya insanı hırsız arıyı magdur gibi. Hangi hırsız elini cebinize sert bir şekilde sokarak paranızı çalar veya çalarsa siz ona ne yaparsınız. İşte arılarda aynen öyledir Petekleri kaldırırken arıları birbirine sürter, katı kaldırırken ses çıkarırsanız, petekleri sert koyar kaldırırsanız onunda cevabı gecikmeyecektir.
3-Peteklere bakarken fazla yaklaşmak:Arılar kendilerine gelecek en ufak tehlikede savunmaya geçerler ve en önemli duyuları da koku duyularıdır. Petekleri kontrol ederken nefesinizi hissettikleri an aralarından bir kaçı hemen tepki verebilir.Elinize sürmüş olduğunuz bir kolonya olabilir, üzerinize sinmiş bir koku olabilir bunlar arıların hırçınlaşmasına sebep olur.
4-Çevrede çok gürültü varsa:Arıların çevresinde çok gürültü olması da arıları hırçınlaştırır. Örneğin arılığınız bir yol kenarı ve sürekli arabalar geçiyorsa arı rahatsız olabilir.
5-Arının yeteri çevrede insan çok görmemesi:Arının çevresinde fazla insan görmemesi ve bakım esnasında tepki verebilir.
6-Arıcının yanlış körük kullanımı:Arı eğer körüğe fazla daralırsa buda arıyı hırçınlaştırır.Arıya körük dengeli ve yumuşak vurulmalıdır.
7-Arının dağdan yeterli nektar  ve polen bulamaması yani besin azlığı:Arının dağdan gelişler azaldığında arıda strese girer ve hırçın olur.Ama nektar akımının başladığı görüldüğü andan itibaren arı sakinleşir.
8-Ana arı olmaması veya ana arı ile ilgili bir sorun:Böyle bir durumda da yine arı hırçın olur ve en kısa zamanda sizin ufak bir hareketiniz bekleyebilir hatta bazen beklemez.

Bir yanıt yazın